Ako si vybrať správnu škôlku

Ako vybrať pre vaše dieťatko ideálnu materskú školu?

Túto otázku si kladú mnohí rodičia, keď sa blíži termín nástupu ich ratolestí do predškolského zariadenia. Priznajme si, hlavne  tí rodičia, ktorí majú prvé dieťa, si zrazu nevedia predstaviť ako sa o jeho dieťa v škôlke postarajú, či si neublíži, ako sa napapá, či bude dodržiavať pitný režim a podobne.

Nedá sa to zovšeobecniť, ale obdobie približne od 2,5 roka veku dieťaťa je charakteristické túžbou osamostatniť sa, dieťa sa veľakrát doma nudí a vyhľadáva spoločnosť iných detí. A ak to aj zdravotný stav detí umožní, je vhodné dieťa umiestniť do predškolského zariadenia. Pre mamičky je dobré, keď znovu začnú pracovať, či už z finančných dôvodov alebo pre potrebu sebarealizácie.

Podľa čoho si vybrať škôlku? Na čo si dať pri výbere pozor?

S výberom škôlky je potrebné začať včas a postupne si zbierať informácie, či už od iných rodičov, ktorí majú v danej škôlke deti, alebo na internete. Avšak treba mať na pamäti, že nie je dieťa ako dieťa. Každé dieťa je inak citlivé, preto treba pozerať pri získavaní informácií od rodičov aj na povahu ich dieťaťa. Niektorým deťom je jedno v akej sú škôlke a nemusia to vnímať tak citlivo, ako to môže vnímať napríklad vaše dieťa.

Niektoré škôlky mávajú dni otvorených dverí, čo je pre vás skvelá príležitosť nazrieť ako to v nej funguje. Preto neváhajte a využite to. Porozprávajte sa s učiteľkou. Všímajte si aký dojem na vás urobí. Je sympatická? Milá? Ako sa správa k deťom v škôlke? Zapája ich do hry, vymýšľa im hry alebo iný program? Dajte na intuíciu. Keď sa vy budete cítiť v škôlke príjemne, je viac než pravdepodobné, že aj vášmu drobcovi sa tam bude páčiť.

Tiež stojí za povšimnutie program a aktivity, ktoré vykonávajú deti s pani učiteľkami a nakoľko sa im venujú, či chodia s deťmi na výlety, do divadla, do zoo, športujú… Škôlky môžu mať aj rôzne zameranie napr. cudzie jazyky, šport, rôzne EKO-škôlky, škôlky zamerané na návrat k tradíciám a pod.

Informujte sa, aké sú „otváracie hodiny“ škôlky. Väčšina škôlok má prevádzku od 6.30 do 17.00. V malých mestách škôlky zatvárajú väčšinou o 16.00. V tomto majú súkromné škôlky navrch, sú z časového hľadiska flexibilné a prispôsobia sa rodičom, čo sa týka príchodov a odchodov dieťaťa do a zo škôlky.

Tu vyvstáva ďalšia otázka. Vybrať si škôlku blízko práce alebo blízko domu?

  • Ak bude škôlka blízko práce, budete mať hektické rána, kedy sa budete ponáhľať rýchlo do škôlky s ešte polospiacim dieťaťom a potom rýchlo do práce. Poobedia budú pokojnejšie, nebudete v práci stále pozerať na hodinky, či nezmeškáte autobus alebo nebudete stáť niekde v zápche. Dieťa vždy vyzdvihnete včas. Ak vám zavolajú zo škôlky, že niečo nie je v poriadku, ste tam o chvíľu.
  • Ak budete mať škôlku blízko domu tak to bude presne naopak. Ráno dieťa v kľude oblečiete, vychystáte, odvediete do škôlky a môžete bezstarostne vyraziť do práce. Poobede budete však podávať nadľudské športové výkony pri šprintoch na MHD, alebo budú zápchy trénovať vašu trpezlivosť a nervy, či prídete pre drobca včas.
  • Niektorí rodičia volia taktiku mať škôlku blízko starých rodičov, ktorí vedia v prípade potreby pomôcť.

Všetko má svoje „pre“ a „proti“, ktoré treba dôkladne zvážiť.

Samozrejme našich drobcov táto naša dilema nezaujíma. Jedni sa tešia, iní sa boja, ďalší sú plní očakávaní, čo ich v škôlke čaká. A nám rodičom snáď pomôže týchto pár informácií.

Predškoláčik, mamička a ocko

 

Aké by mali byť teda hlavné kritériá pri výbere škôlky?

Otváracia doba

Asi nikto nemá záujem nechať dieťa celý deň v škôlke, ale otváracia doba do 16 – 16.30 hod. mnohým rodičom, ktorí pracujú 8,5 hod. od 8. hod. rána nestačí, keďže končia o 16.30 hod. Aj pol hodina navyše stačí, aby sa rodič včas dostavil pre svoje dieťa.

Vonkajší priestor

Vlastná záhrada je veľké plus, aby deti nemuseli chodiť na prechádzky len po ceste, ale v prípade pekného počasia mohli behať po záhrade. Ďalšie plus je vybudované ihrisko s atrakciami, ktoré spĺňajú bezpečnostné normy. Dôležité je aj to, aby bola záhrada oplotená z bezpečnostných dôvodov.

Vnútorné priestory

Moderné a bezpečné zariadenie, nábytok spĺňajúci ekologické normy, príjemné, veselé  farby, inšpiratívne obrázky  a deti sa budú cítiť ako v rozprávke.

Strava

Aj keď je teraz doba, že názorov, čo je vlastne zdravé je viacero, treba zobrať taký zdravý stred a informovať sa, či je strava v škôlke pestrá, či je v nej dostatok bielkovín, zeleniny, ovocia, či sa          dovoz stravy  rieši cez certifikovaného dodávateľa. Pedagógovia by mali deti dokrmovať, ale nie nasilu nútiť do jedla a rodičom pravidelne oznamovať ako ich dieťa papá.

ovocie-zdrava-strava-v-skolke

 

Hygiena

Je zariadenie čisté? Nemá problémy s plesňami na stenách? Stáva sa to niekedy aj v nových budovách a je to veľmi nebezpečné pre zdravie detí. Vedú pedagógovia aj deti k čistote? Dbajú na to, aby si deti umyli ruky po návrate z vonku, po návšteve toalety?

Vzťah k deťom a skúsenosti

Ani najmodernejšie pedagogické postupy nenahradia lásku k deťom. Treba dať aj na svoju intuíciu a porozprávať sa s pedagógmi, respektíve si pozrieť  referencie od rodičov na danú škôlku.

Aktivity navyše

Výučba cudzích jazykov hravou formou, tanečné a iné pohybové krúžky, tvorivé dielne obohacujú vývoj dieťaťa. Spoznávajú deti svet aj mimo škôlky? Chodia na výlety, za kultúrou? Môžu si pozrieť rodičia fotky z akcií na stránke?

Cena

Štátne škôlky sú lacnejšie ako súkromné, ale nedá sa jednoznačne povedať, ktoré sú kvalitnejšie. Závisí to od konkrétneho prípadu. V štátnych škôlkach môžu skĺzavať k rutine, keďže nemusia bojovať o počet detí, ale zase používajú rokmi overené postupy. V súkromných zase majú menší počet detí, poväčšine nové zariadenie, nikto ich nedotuje, preto sú ceny vyššie.  Musia na sebe stále pracovať, veľakrát vkladať nielen svoje srdce ale aj financie.

Rozhodnutie je teda niekedy ťažké, ale ten pocit, keď vám dieťa veselo poskakuje ráno do škôlky, je na nezaplatenie.

S radosťou do škôlky

 

Aké sú vaše kritériá, milí rodičia, pri výbere vhodnej škôlky pre vaše detičky? Podeľte sa s nami a napíšte nám do komentárov nižšie. Už teraz sa tešíme na vaše názory. V prípade že sa vám článok páčil, budeme radi za jeho zdieľanie s vašimi kamarátmi. Ďakujeme 🙂

Škôlka Jahôdka

Súkromné detské centrum Jahôdka je materská škola v Banskej Bystrici, ktorá ponúka kvalitné predprimárne vzdelanie deťom od 2,5 do 6 rokov a deťom s odloženou školskou dochádzkou. Je situované v prostredí poskytujúcom bezpečný priestor pre celodennú starostlivosť. Denný poriadok našej materskej škôlky vychádza z potrieb a záujmu detí s využitím moderných a kvalitatívne hodnotných metód a postupov, aby bolo dieťa dobre pripravené pre vstup do ZŠ.